Eeeeeennnn ……..actie!
09 november 2020 
3 min. leestijd

Eeeeeennnn ……..actie!

Mijn bedrijf was niet zichtbaar geweest in de markt. Tot die pijnlijke conclusie kwam ik een paar jaar geledenHet kwam door een opmerking die een bezoeker maakte tijdens een door ons georganiseerd event. Die had ik niet zien aankomen. Voor ons was het duidelijk dat we hier echt iets mee moesten.  

Als directiesecretaresse en later als VA (virtual assistantwas ik altijd lekker op de achtergrond aan het werk. Ik zorgde ervoor dat mijn baas of het bestuur waar ik voor werkte optimaal kon functioneren. Dat was mijn uitdaging: ervoor zorgen dat het mijn baas of de opdrachtgever aan niets ontbrak. 

Maar als secretariaatskantoor wil je ook graag nieuwe klanten aantrekken. Sterker nog …. het is broodnodig dat je nieuwe klanten aantrekt.  

In het verleden ging ik naar netwerkborrels en sloot ik me aan bij verenigingen om andere ondernemers te ontmoeten. Maar ik wist dat het aflopen van netwerkborrels niet mijn ding was. 

Na de bewuste opmerking van de bezoeker wist ik even niet waar ik moest beginnen. Want waar start je mee als je totaal geen kaas hebt gegeten van marketing en nooit echt actief bent geweest op social media?  

Zoektocht

Ik startte met een workshop pitch & work. Die dag wilde ik mijn eerste filmpje maken én posten op social media. Een megadrempel waar ik over moest, maar …… aan het einde van de middag stond het op LinkedIn. Van het een kwam het ander.

Ik stortte me volledig op alles wat met zichtbaarheid te maken heeft en volgde allerlei trainingen. En dan blijkt het stuk zichtbaarheid uit diverse elementen te bestaan. Het is veel meer dan zomaar een post plaatsen op social media. Het vraagt diverse skills om een inhoudelijk goede post te maken, een goed verhaal te vertellen en dan ook nog een filmpje op te nemen. 

Maar waar het echt begint is bij jezelf. Wie ben je? En hoe ga je jezelf als merk, als “Personal brand”, wegzetten? 

Wat is Personal branding?

Personal branding is jouw persoonlijke DNA wat continue met je mee ontwikkelt. Het is jezelf onderscheiden op basis van je karakter, je kwaliteiten, je passie, je deskundigheid, maar ook je uitstraling en ambitie.  

Personal branding is ook communicatie en presentatie van jezelf als merk op basis van positieve beelden en associaties. Je wil dat mensen een positief beeld over je krijgen. Je verkoopt jezelf namelijk niet met negatieve beelden.  

Het belang van personal branding

Met personal branding word je vaker benaderd door werkgevers, opdrachtgevers of klanten, boek je meer resultaat en doe je vaker wat je leuk vindt. 

Personal branding is belangrijk in het zichtbaar maken van jouw marktwaarde voor eventuele werkgevers.   

Veranderingen

Onze economische omstandigheden én onze werkomgeving veranderen in een razend tempo. Ook onze manier van werken verandert. Dienstverbanden maken plaats voor samenwerkingen. Kantoren staan leeg en we werken met z‘n alleen meer thuis. Dat maakt dat je minder zichtbaar wordt voor je omgeving. Het vraagt een meer proactieve houding om in the picture te blijven wanneer dat voor jou nodig is. 

Jezelf leren kennen voordat je kunt groeien

Het is interessant om op verschillende manieren te kijken naar jouw drijfveren om zo tot jouw personal brand te komen. Als je in beeld hebt waar jij warm voor loopt en waar je goed in bent en wat jouw toegevoegde waarde is, kun je gerichte keuzes maken. Het is ook goed om te weten waar je hart juist niet ligt. Als dat duidelijk voor je is, wordt het gemakkelijker andere keuzes te maken. 

En als je weet waar je voor staat kun je dat uitdragen. Niet iedereen zal het met je eens zijn, maar dat is prima. Zo selecteer je automatisch wie wel of niet jouw ideale klanten zijn. 

Verschillen versus overeenkomsten

Bij je potentiële opdrachtgevers val je niet op als je doet wat anderen ook doen. Hoe ga jij je onderscheiden van de rest? Als je weet wat jouw sterke kanten zijn, kun je daarmee gaan spelen in je uitingen. 

Check in je omgeving bij vrienden, kennissen en relaties waar je goed in bent en breng dat in kaart. In onze online academy werken we met een tool, zodat je je omgeving gemakkelijk om feedback kunt vragen. Het mooie is dat de antwoorden ook nog eens automatisch verwerkt worden in een Wordcloud.  

Ga aan de slag!

Ga met je uitkomsten aan de slag en post een bericht. Als jij je niet laat zien, hoe moeten anderen jou dan vinden? 

Wil je meer weten over zichtbaar worden? Neem dan een kijkje op onze website en vraag het gratis e-book aan 7-stappen naar meer zichtbaarheid

Over de schrijver
Community voor management supporters, VA's, ZZP'ers en kleine MKB'ers ✪ Secretariële/virtuele ondersteuning ✪ van directies en bestuurders ✪ van branche-, beroepsverenigingen ✪ en bedrijven ✪ podcastmaker
Reactie plaatsen