Canva

Ontdek de kracht van creativiteit met Canva, de alles-in-één ontwerptool voor iedereen! Of je nu een student, ondernemer of creatieve geest bent, met Canva kun je prachtige ontwerpen maken en jouw ideeën tot leven brengen. Alleen is de vraag is: Kies je voor de gratis versie of de betaalde Canva Pro versie?

Canva is een online grafische ontwerptool waarmee gebruikers professionele ontwerpen kunnen maken zonder enige ervaring in grafisch ontwerp. Met Canva kunnen gebruikers eenvoudig afbeeldingen, presentaties, posters, visitekaartjes, flyers en nog veel meer maken. Canva heeft een bibliotheek met sjablonen, ontwerpelementen, foto's en illustraties die je kunt gebruiken om het gewenste ontwerp te maken.

Bespaar geld met Canva

Canva is een gebruiksvriendelijk platform wat (deels)gratis is. Vaak huur je een dure grafisch ontwerper in voor het maken van content zodat alles in één geheel is. Met Canva hoeft dat niet. Je kunt dus aardig wat geld besparen.

Met de gratis versie kun je veel content maken, maar voor bedrijven wordt de betaalde versie aanbevolen. Bij de gratis versie van Canva kun je namelijk niet alle illustraties of sjablonen gebruiken.  Meer verschillen tussen de gratis en de betaalde versie lees je verderop in deze blog.

Huisstijl 

Voor het plaatsen van structurele content kun je gebruik maken van een standaard sjabloon. Je past dan alleen een stukje tekst en eventueel de afbeelding aan. Zo heeft je content altijd dezelfde kenmerken en gaan mensen je herkennen. Dit kan met beide versies van Canva.

Bij de betaalde versie van Canva kun je een eigen huisstijl opslaan, zodat ieder document wat je maakt beschikt over hetzelfde lettertype, dezelfde kleur en opbouw.

Mocht je toch je eigen huisstijl kleuren willen binnen het document, maar niet de betaalde versie gebruiken, dan kan dat via een omweg. Je voegt in je huidige bestand een extra pagina toe met daarin jouw logo. Bovenin klik je op het kleurenpalet, vervolgens zie je de foto kleuren staan. Dit zijn de kleuren van jouw logo.

Verschillende content

Met Canva kun je professionele Social Mediacontent maken, zoals;

  • Presentaties: Maak indrukwekkende presentaties met behulp van Canva's sjablonen en ontwerpelementen.
  • Social media graphics: Maak aantrekkelijke graphics voor al je social media platforms, waaronder Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en meer.
  • Infographics: Creëer informatieve en aantrekkelijke infographics om complexe gegevens en informatie te visualiseren.
  • Flyers: Maak oogverblindende flyers voor evenementen, promoties, enzovoort.
  • Posters: Ontwerp posters voor films, concerten, festivals, enzovoort.
  • E-mail nieuwsbrieven: Maak aantrekkelijke e-mailnieuwsbrieven met behulp van Canva's ontwerpelementen en sjablonen.
  • Brochures: Ontwerp brochures voor evenementen, producten, diensten en meer.
  • Visitekaartjes: Maak professionele visitekaartjes voor jezelf of jouw bedrijf.
  • Advertenties: Maak advertenties voor print en online publicaties.
  • Uitnodigingen: Ontwerp aantrekkelijke uitnodigingen voor feesten, bruiloften, jubilea, enzovoort

Gratis versus betaald (Canva Pro)

Met Canva Pro kun je het formaat van je bestand in elke gewenste afmeting aanpassen. Deze tool is ontzettend handig omdat je je content in een handomdraai voor verschillende doeleinden kunt inzetten. Zo zet je bijvoorbeeld een flyer eenvoudig om naar een wenskaart. En drukwerk lever je moeiteloos aan bij de drukker. Bij de gratis versie is deze mogelijkheid er niet.

De betaalde versie biedt je de mogelijkheid de achtergrond van een foto te verwijderen. Zo bepaal je zelf welke achtergrond je wilt gebruiken, zodat jij jouw eigenheid en herkenbaarheid op Social Media nog meer kunt benadrukken.

Je content in een kalender inplannen kan zelfs ook met Canva Pro. Als je je social-mediakanalen koppelt aan je Canva-account kun je middels een paar instellingen jouw content automatisch laten plaatsen op social media. Dat scheelt je een hoop handelingen.

Binnen Canva kun je je gemaakte werk opslaan. Bij de gratis versie heb je 5 GB opslag en bij de betaalde versie heb je 1 TB aan opslag.

Team samenwerking: Met Canva Pro kunnen gebruikers gemakkelijk samenwerken met hun teamleden aan ontwerpprojecten. Dit is handig als je met meerdere mensen werkt of als je feedback wilt verzamelen.

Toegang tot premium afbeeldingen en elementen: Canva Pro-gebruikers hebben toegang tot een uitgebreide bibliotheek met premium afbeeldingen en ontwerpelementen die niet beschikbaar zijn in de gratis versie.

In het voorjaar van 2023 is het gebruik van Artificial Intelligence toegevoegd, zodat ook jij binnen een handomdraai de meest waanzinnige ontwerpen maakt.

Kortom, Canva Pro biedt gebruikers meer opties en geavanceerdere functies dan de gratis versie. Als je regelmatig ontwerpen maakt, is het zeker de moeite waard om te upgraden naar Canva Pro.

Wil je starten met Canva, klik dan hier


Over de schrijver
Reactie plaatsen